Przepisy ekspertów

Dietetycyonline.pl >> Przepisy ekspertów >> Pulpety drobiowo - warzywne ,,pół na pół''

Pulpety drobiowo - warzywne ,,pół na pół''

Środa, 30.05.2012 | Autor: Marta Michalak-Tomasik | Ilość komentarzy: 0 | kategoria: Przepisy ekspertów
Pulpety drobiowo - warzywne ,,pół na pół''

Jeśli nie przepadasz za klasycznym ,,mielonym”, wypróbuj przepis na pulpeciki z warzywami,w którym połowę mięsa zastępują warzywa, a zamiast bułki tartej dodaje się otręby owsiane. Stąd określenie ,,pół na pół” – po prostu dodajesz tyle warzyw, ile użyjesz mięsa. To doskonały sposób na ,,przemycenie” większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu.

Jeśli nie przepadasz za klasycznym ,,mielonym”, zachęcam do wypróbowania przepisu na pulpeciki z warzywami. Tradycyjne pulpety przyrządza się z mięsa, jaj, bułki tartej i przypraw, a następnie gotuje w wodzie. W tym przepisie połowę mięsa zastępują warzywa, a zamiast bułki tartej dodaje się otręby owsiane. Stąd określenie ,,pół na pół” – po prostu dodajesz tyle warzyw, ile użyjesz mięsa. To doskonały sposób na ,,przemycenie” większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu całej rodziny. Do pulpetów możesz dodać inne warzywa lub przyprawy, które lubisz.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 2 marchewki ok. 300g
  • 1 pietruszka ok. 60g
  • 1/3 pora ok. 70g
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do dużej miski wkładamy mięso mielone. Marchewkę, pietruszkę i czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Por i natkę drobno siekamy. Dodajemy warzywa do mięsa i wbijamy jajo. Wszystko dokładnie mieszamy razem z otrębami, słonecznikiem i majerankiem.

* Jeśli razem z nami będzie jadło starsze niemowlę, w tym miejscu odkładamy część mięsa np na dwa pulpeciki, które dusimy osobno. Pozostałą masę przyprawiamy solą i pieprzem.

Z masy formujemy niewielkie pulpeciki. Wykładamy do głębokiej patelni lub szerokiego rondla na rozgrzaną oliwę. Smażymy bardzo krótko z obu stron, tylko tak, aby można je było swobodnie oderwać od dna patelni.

Następnie dolewamy przegotowaną wodę i dusimy pod przykryciem około 20 -25 minut do miękkości.

Z porcji wychodzi około 12 pulpetów o masie 70-80g. Podajemy np. z kaszą i surówką. Można przyrządzić do nich sos pomidorowy z 1 słoika passaty pomidorowej oraz przypraw (sól, pieprz, bazylia, oregano).

Wartość odżywcza 1 pulpeta:

ok.70 kcal,
5g tłuszczu
6g białka
3,6 g węglowodanów
0,8g żelaza

Skomentuj Wasze komentarze (0)
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Dietetycyonline.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dietetycyonline.pl

Nasi specjaliści do Twojej dyspozycji!

 
Strona jest zarządzana przez: Sedecrem Sp. z o.o.